کارگاه هنری یاسین و صنایع دستی مهربانو

 خانه
رنگ شناسی 1
ارسال شده در 6 مهر 1398 توسط باران در طراحی و نقاشی کلاسیک

چرا باید درباره رنگ ها و  رنگ شناسی بدانیم؟

 

با شناخت رنگ ها  و تاثیرات آن ها می توانیم ،در چیدمان، فضا سازی  ، هماهنگی پوشش و لباس و هرمکان و شیئی که بارنگ و انسان در ارتباط است به طور صحیح از رنگ ها در کنار هم استفاده کنیم و خروجی نهایی کارما بسیار زیباتر، حرفه ای تر ، اصولی تر و هنری تر خواهدبود.
دنیای پیرامون ما از دو عنصر فرم (شکل) و رنگ تشکیل شده است .
تاثیر رنگ در زندگی انسان به قدری است که حتی تصور زندگی بدون رنگ ناممکن است . رنگ پدیده و موهبت شگفت انگیز و شکوهمند هستی است و به زندگی انسان احساس و اشتیاق می بخشد .

رنگ به فرم کمال می بخشد و به آن جان می دهد.  


دنیای رنگ ها دنیای پر رمز و راز و موثر ،بخصوص  بر زندگی در قرن 21  است.در تمام عرصه های زندگی از دین و مذهب تا تبلیغات تجاری و طراحی ساختمان و….. نقشی اساسی دارد.

...

دریک تقسیم بندی کلی می توان پی برد که هنرمندان مفاهیم و ویژگی های رنگ را معمولا به سه طریق در آثار خود به کار گرفته اند:


.1- رنگ به عنوان عنصری تجسمی برای توصیف موضوع اثر و خصوصیات آن ، مثل ترسیم یک منظره پاییزی یا بهاری مثل آثار نقاشان طبیعت گرا یا همان گونه که رنگ های یک عکس رنگی موضوع خود را توصیف می کنند.


.2- رنگ به عنوان نمادین و استعاری که معانی عمیق و درونی اثر و اجزای آن را به نمایش می گذارد،مثل آثاری که محتوای موضوعات  اعتقادی ، مذهبی ،رمزی و افسانه ای دارند.مثل رنگ قرمز لباس حضرت سلیمان در تابلو ی که داوری ایشان در مورد ادعای دوزن است ، که رنگ قرمز مظهر اقتدار ، صلابت و نفوذ رای و صراحت در داوری ایشان را  نشان داده است. رنگ لباس مادر دروغین با رنگ تیره مایل به مشکی و رنگ لباس مادر واقعی از خانواده رنگ زرد ( اکر) است.


.3- استفاده از رنگ برای نمایش گذاشتن ارزش های درونی و زیبایی ها و تاثیرات خود رنگ بدون در نظرداشتن ارزش های استعاری و توصیفی آن.(جنبه تزیینی و زیبایی رنگ مدنظر است) مثلا در محصولات صنعتی ، کاربردی و هنر های سنتی مثل فرش ، گلیم ، پارچه ، طراحی و دوخت لباس ، معماری و شهرسازی بهره می برند.
 

     این جنبه های سه گانه در کاربرد رنگ ممکن است هرسه  ویا یک مورد آن در یک اثر هنری مورد تاکید واستفاده قرار گیرد.

رنگ به عنوان عنصری تجسمی برای توصیف موضوع اثر و خصوصیات آن ،

مثل :

 

رنگ به عنوان نماد و استعاره

مثل :

رقصی این چنین / دکتر حبیب الله صادقی./1372شمسی

آتش زدن خیمه های در عصر عاشورا. حسن روح الامین1397 شمسی


علی اکبر (علیه السلام) / مرضیه حاجی آقا معمار / 1389 شمسی

 

استفاده از رنگ برای نمایش جنبه تزیینی و زیبایی رنگ

مثل :

 

 

انواع رنگ ها رنگ شناسی رنگ های سرد و گرم رنگ های مکمل چرخه رنگ نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

هنر های چوبی بر پایه نقاشی
ارسال شده در 11 مرداد 1398 توسط باران در هنر اسلامی, نقاشی ایرانی و نگارگری

هنر های چوبی بر پایه نقاشی


هنر سوخت نگاری
هرچند از این هنر که در اثر انداختن نقش بر چوب یا نی، به وسیله داغ کردن، سوزاندن و بالاخره تغییر رنگ دادن چوب به وجود می‌آید، مدارک و آثار چندانی تا قبل از دوران قاجاریه، بدست نیامده است، لکن با توجه به روش آسان این هنر که امکان انجام آن را با کمترین وسیله یعنی فلز و آتش فراهم می‌نماید، وجود این هنر از گذشته‌های بسیار دور غير محتمل نیست.

...

همانطور که گفته شد روش و ابزار کار در این هنر از پیچیدگی خاصی برخوردار نیست و تنها نیاز به یک سر فلزی داغ است که در حال حاضر این نیاز با استفاده از هویه برطرف می‌گردد. در این هنر نیاز به دقت، حوصله و تا اندازه‌ای مهارت در نقاشی است. سوخت، نگار باید از نقاط لازم برای تیره کردن و یا روشن گذاشتن در طرح خود کاملا مطلع باشد تا نقش وی هرچه طبیعی‌تر به نظر آید. برای این کار او لازم است در محل تیره‌تر سر هویه را بیشتر نگاه داشته و در محل روشن‌تر اصلا یا کمتر نگاه دارد. با توجه به آنکه در سوخت نگاری تنها امکان استفاده از طیف رنگی کرم بسیار روشن (رنگ خود چوب) تا قهوه‌ای بسیار سوخته وجود دارد و از طرفی به دلیل غیرقابل برگشت بودن اثر سوخت، دقت در ایجاد سایه روشن‌ها برای جلوه هر چه بیشتر و طبیعی‌تر کار، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

 

چوب مورد نیاز در این هنر بهتر است دارای بافت فشرده و سخت بوده و رنگ روشنی با زمینه ساده داشته باشد اما در مواقعی نیز امکان دارد هنرمند از چوب‌های دارای نقش یا گره برای جلوه بخشی بیشتر به کار خود بهره گیرد. چوب‌های مورد استفاده در این هنر عبارتند از شمشاد، افرا، نارنج، ممرز، ون، چنار، سپیدار، گلابی، گیلاس و بالاخره نی.

ابزار مورد نیاز عبارتند از هویه مدادی که می‌تواند نوک پهن‌تر یا باریک‌تر داشته باشد و کاغذ سنباده زبر و نرم. 

از آنجا که هر گونه مانع و برجستگی هر چند کوچک روی چوب موجب ایجاد خلل در حرکت نرم و یکنواخت هویه شده و در نتیجه تسلط هنرمند را بر میزان سایه روشن کار از میان می‌برد، لازم است در ابتدا و پیش از شروع سوزاندن چوب، سطح کار در راستای تار چوب بوسیله سنباده، کاملا صاف و صیقلی گردد. پس از آنکه با استفاده از مداد، طرح مورد نظر به صورت کمرنگ و بدون ایجاد فرورفتگی بر سطح چوب پیاده شد، بوسیله کشیدن آرام هویه بر روی خطوط مدادی، خطوط طرح ثابت می‌شود. بعد از پاک کردن اثر مداد، نوبت به سوخت نگاری خود طرح می‌رسد. برای این کار بوسیله نوک داغ هویه که می‌تواند از سطح مقطع مختلفی برخوردار باشد، به دو شیوه دورانی و یا نقطه‌ای ایجاد سایه روشن‌های مختلف بر روی چوب می‌شود.

آثار تزئین شده بوسیله این هنر در ایران شامل انواع تابلو نقاشی و خط، رحل و جعبه قرآن، قلمدان، قاب آینه و انواع ساز از قبیل نی و تمبک و غیره است.

 

 

نقاشی لاکی 


«نقاشی روی چوب هنری است که قدمت آن در ایران به قرن نهم هجری همزمان با دوران تیموری بازمی‌گردد. روی در منبت شده‌ای از این دوران مربوط به ترکستان غربی [که تا دوره قاجار، به عنوان بخشی از ایران محسوب می شد،] آثار رنگ و نقاشی به وضوح دیده می‌شود. در همین دوران استفاده از فن نقاشی روی جلدهای مقوایی با استفاده از یک لایه پوشش گچی ]پودر سینکا] و یک لایه لاک [روغن جلا[ رایج شده بود.»

 

در دوره صفویه نقاشی روی چوب برای کشیدن تصویر شاهان و یا تزئین انواع اشیاء چوبی از قبیل در و پنجره، جلد، جعبه و آیینه و غیره رایج گردید. اگر چه این هنر رفته رفته از رونق بازایستاد لكن امروزه با استفاده از نقوش زیبای ایرانی و رنگ‌های اکریلیک و رنگ روغن، آثار زیبایی تولید می‌شود که مورد توجه و استقبال مردم قرار گرفته است.

 

 

 

امروزه دوستداران نقاشی روی چوب از طرح های مدرن و فانتزی استفاده میکنند.

عده زیادی در این هنر به کار آفرینی و اشتغال زایی دست یافته اند.

اما همچنان استادکاران و هنرمندان صنایع دستی سنت های قدیمی نقاشی روی چوب را زنده نگه داشته اند.

 

 

اشتغال زایی، نقاشی روی چوب، نقاشی هنراسلامی کار آفرینی، کار در منزل، نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در هنر نقاشی
ارسال شده در 23 بهمن 1397 توسط باران در هنر و معنویت, هنر اسلامی

 

...

 

انقلاب و هنر، نقاشی و انقلاب اسلامی، هنر و انقلاب، نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

آشنایی با نقاشی قهوه خانه ای ،نقاشی حماسی
ارسال شده در 19 مهر 1397 توسط باران در هنر و معنویت, نقاشی ایرانی و نگارگری

نقاشی قهوه‌خانه‌ای در تاریخ نقاشی ایران پدیده‌ای نوظهور بوده که تلفیقی از ارزش‌های مذهبی و میهنی ایرانیان است و بیشتر دارای نقشهایی از حماسه‌های جانبازی و ایثار پیشوایان دینی ایرانیان و امامان شیعه یا پهلوانان ملی ایران است. درون‌مایهٔ بسیاری از این نقاشی‌ها حادثهٔ عاشورا و حکایات شاهنامه است که بر دیوارها نقاشی شده‌ است.

...

نقاشی قهوه‌خانه‌ای یادآور بخشی از هنر نقاشی ایرانی است. نقاشی کمی اروپایی شده در فرم و متکی بر سنت در محتوا. نقاشی روایی رنگ روغنی با درون‌مایه‌های رزمی، مذهبی و بزمی که در اواخر دوره قاجار با رشد تعزیه و پرده‌خوانی همگام با جنبش مشروطهٔ ایران اوج گرفت.

مبداء این هنر را باید در همان قهوه‌خانه‌ها جست، جایی که سنت قصه‌خوانی و نقالی در آن همیشگی بود و نقبی هم باید زد به مرثیه‌سرایی و تعزیه‌خوانی در ایران که پیشینه‌اش به لطف تلاشهای داوود فتحعلی‌بیگی در دوره صفویه به اثبات رسیده است. با این حال سده‌ها پیش از ایجاد قهوه‌خانه‌ها و چای‌خانه‌ها تعزیه بخشی از هویت فرهنگی کشور شده بود.

این نقاشی به دست هنرمندانی مکتب ندیده پدیدار شد. اینان نه چندان چون خاندان غفاری فرنگ دیده بودند و نه چندان در مکاتب هنری دانش‌آموخته مینیاتور. با این حال تأثیر هر دو در شیوه کارشان هویداست. همانطور که دردهه‌های 1320 و 1330 خورشیدی، این شیوه مورد توجه هنرمندان مدرنیست ایرانی به ویژه اهالی مکتب سقاخانه قرار گرفت و در آثار آنان ردپای هنر قهوه‌خانه‌ای متجلی شد.

 نقاشی قهوه‌خانه‌ای در تاریخ نقاشی ایران پدیده‌ای نوظهور بوده که تلفیقی از ارزش‌های مذهبی و میهنی ایرانیان است و بیشتر دارای نقشهایی از حماسه‌های جانبازی و ایثار پیشوایان دینی ایرانیان و امامان شیعه یا پهلوانان ملی ایران است. درون‌مایهٔ بسیاری از این نقاشی‌ها حادثهٔ عاشورا و حکایات شاهنامه است که بر دیوارها نقاشی شده‌ است. 

نقاشی قهوه خانه، بازتابی اصیل و صادق از هنر هنرمندی از تبار مردم ساده‌دل و آیینه صفت کوچه و بازار است آنانی که از پس قرنها سکوت، زیر سقف تاریک قهوه خانه‌ها در خلوت عارفانه تکیه‌ها و حسینیه‌ها، در سر هر کوی و برزنی، چشم در چشم مردم دوختند و در محفل پر انس و الفت آنان، بغض معصومانه‌شان را یکباره شکستند. در ستایش راستی‌ها و مردانگی‌ها نقشها زدند و حکایت کژیها و پلیدیها کردند. رنگ سرخی نشاندند بر تن بوم و دیوار که گویی لخته لخته خونهای خشکیده مظلومیتهای از یاد رفته بود و رنگ سبزی گزیدند به پاس یاد بهار سر سبز و پر طراوت روح و اندیشه راستان و آزادگانی که در جان و دل و خیال و باور مردم قرنهای قرن، نسل به نسل، سینه به سینه، تا به روزگارشان به یادگار مانده بود و چه جاودانه و همیشه پایدار و ماندنی.

با تولد جنبش مشروطیت، همگام با بیداری افکار عامه و رشد و تعالی اندیشه‌های آزادیخواهانه، این هنر مردمی به یکباره جانی تازه می‌گیرد. نقش داستان‌های حماسی و مبارزات آزادیخواهانهٔ مذهبی و میهنی، به وسیله‌ای برای آگاهی و ایجاد حس مبارزه در مردم تبدیل می‌شود و در همین دوران است که این هنر به اوج خود می‌رسد. مداحان و نقالان، در حسینیه‌ها و تکیه‌ها و قهوه‌خانه‌های رو به رشد پایتخت (تهران) و دیگر شهرها، سهمی به سزا در حفظ این بیداری داشتند.

حسین قوللر آقاسی و محمد مدبر از پیشکسوتان نقاشی قهوه‌خانه‌ای هستند که  شاگردانشان همچون فتح‌الله آقاسی، عباس بلوکی‌فر، حسن اسماعیل‌زاده و حسین همدانی و محمد فراهانی راهشان را پی‌گرفتند.

اما متأسفانه در دوران کنونی وضعیت نگارگری قهوه‌خانه‌ای در ایران چندان خوشایند نیست و باید آن را هنر موزه‌ای بپنداریم. در این مقال شاید بتوانیم با ارائه چند اثر عاشورایی از این هنر یادآور جهان خلاق این هنرمندان مردمی شد.

آنچه در ادامه می‌بینید بخشی از آثار دیوارنگار - فرسک - حسن اسماعیل‌زاده مشهور به چلیپاست:

نقاشی از عاشورا، نقاشی ایرانی، نقاشی زمان قاجار نقاشی قهوه خانه ای، نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

مراحل طراحی فیگور انسان
ارسال شده در 7 مهر 1397 توسط باران در طراحی و نقاشی کلاسیک

مطالعه‌ی تناسب در اندام انسان، از چندین هزار سال پیش مورد علاقه و توجه بوده و در طراحی انسان  و فضای اطراف او اهمیت بالایی دارد. با بررسی این مطالعات می توان اطلاعات زیادی از جمله اندازه گیری های علمی زیبایی شناسی با ارزش های معنوی در طول تاریخ به دست آورد. ما در کار خود، علم آناتومی را بسیار ساده شده به کار می گیریم. اما با وجود این سادگی، شناخت آناتومی تأثیر زیادی در طراحی ما دارد. در زیر، اصول کلی و برخی مبانی کلی آناتومی و طراحی فیگور انسان عنوان می شود و شما می باید با مشاهدات و تمرین های بعدی خود توانایی خود را در این زمینه ارتقا دهید.

...

برای طراحی فیگور، روش های گوناگونی وجود دارد. عده ای طراحی را با مکعب ها، استوانه ها و دیگر احجام هندسی شروع می کنند و گروهی دیگر، ابتدا یک اسکلت طراحی می کنند و سپس روی آن پوست و گوشت می کشند.
روشی که در اینجا نشان داده می شود بر اساس خطوط و اتصالات اصلی اسکلتی است . با این نگرش که این خطوط اصلی، راهنمای ما برای طراحی اندام کامل است.

 

سر را می توان دایره ای فرض کرد که صورت از قسمت جلوی آن آویزان است.

 

برای طراحی بالا تنه  دایره هایی در محل باسن و دایره های کوچک‌تری در محل شانه ها، بر روی خطوط اولیه کشید. یک مربع می تواند راهنمای خوبی برای طراحی قفسه سینه باشد.

دست را در آغاز مثل دستکش بدون پنجه با صفحاتی که به هم لولا شده اند بکشید. پس از رسیدن به تناسب درست، با خطوطی انگشت ها را نشان بدهید.

هنگام طراحی پایین پا، آن ها را مثل رد پا در نظر بگیرید و توجه کنید که اندام چگونه روی آن ها استوار شده است.

گاهی لازم است بخش هایی از بدن جلوتر یا عقب تر از دیگر اعضا نشان داده شود. برای این کار می توان بدن را مجموعه ای از حجم های مختلف فرض کرد که گاهی روی هم قرار گرفته، یکدیگر را می پوشانند. در برخی موارد رعایت نسبت اندازه ها اهمیت زیادی دارد.
از خطوط فرضی در محل شانه، زانو، باسن، قوزک پا، چشم، سینه و دیگر نقاط بدن میتوان به عنوان مرجعی برای جا انداختن یک اندام در فضا استفاده کرد. پس از کشیدن خطوط اصلی با تناسبات درست و وضعیت و حالت موردنظر، می توان عضلات و لباس ها را طراحی کرد.

روند طراحی فیگور

یکی از مهمترین نکات در طراحی فیگور بدست آوردن تناسبات بین اجزای بدن فیگور است….. که این نسبت ها را به نسبت اندازه سر فیگور بدست می آوردیم (مانند شکل)

چون مبنای اندازه گیری ما سر فیگور می باشد پس به ناچار باید از سر فیگور شروع به کشیدن بکنیم. که طبق آشنایی جزئی که از اسکلت انسان داریم شروع به طراحی جمجمه و سر فیگور میکنیم.

حال شما باید به نسبت گردی که برای رسم سر روی کاغذ کشیده اید اجزای دیگر بدن رو نیز طراحی کنید  و قبل از شروع طراحی حجمی و سایه زنی فیگور ابتدا باید مطمئن بشید که به تناسبات درست رسیده اید.

 

برای این منظور بهتر است دقیقا از داخل بدن شروع و کم کم به بیرون بروید …. به عبارت دیگر باید مدل سیمی فیگور رو تجسم کنید و طراحی کنید … مزیت این کار در این است که اگر به تناسبات مناسب نرسیدید خیلی سریع با تغییر طول خطوط  به نسبت های درست دست پیدا میکنید ماندد مثال های زیر

 

رعایت تناسب در طراحی انسان، طراحی فیگور، مراحل طراحی فیگور، نظر دهید »


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

آخرین مطالب

  • رنگ شناسی 1
  • هنر های چوبی بر پایه نقاشی
  • انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در هنر نقاشی
  • آشنایی با نقاشی قهوه خانه ای ،نقاشی حماسی
  • مراحل طراحی فیگور انسان
  • کتاب مصور عاشورا
  • دفتر نقاشی طرح خرس پشمالو
  • رنگ آمیزی برای کودکان
  • آرایه های قرآنی ویا هنر قرآن آرایی در تذهیب
  • بیعت خانم ها با حضرت علی علیه السلام در غدیر خم
اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

کارگاه هنری یاسین و صنایع دستی مهربانو

جستجو

موضوعات

  • همه

نحوه نمایش نتایج:

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان